Tudi letos je naše Društvo za ohranjanje dediščine uspešno pripravilo razstavo jaslic v skritih kotičkih Gradeža, ki je največja v Sloveniji. Postavljenih je bilo 350 jaslic, z navdušenjem si jih je ogledalo približno 3.000 ljudi. To je za našo majhno vas pomenilo kar nekaj dela, saj skupaj z novim naseljem šteje manj kot 260 prebivalcev, star Gradež pa le okoli 120.

Od odprtja 16. decembra 2018 do 2. januarja 2019 so si obiskovalci spet lahko ogledali večje ali manjše mojstrovine, ki so delo prizadevnih domačinov in tudi ljubiteljskih umetnikov. Veliko je bilo že prejšnja leta razstavljenih jaslic, mnoge pa so bile na ogled prvič, med njimi tudi 150 let stare in jaslice iz Betlehema, ki ju je posodila župnija iz Dola pri Ljubljani. Poleg vokalnih skupin Alegria, Borovničke in Potoški fantje ter zborčka vaških otrok Krheljčki, ki so nastopili prvi dan, sta nas naslednje nedelje poleg Krheljčkov z božičnimi pesmimi ogrela še župnijska zbora iz Škocjana in Turjaka. Predzadnjo nedeljo je bil med obiskovalci tudi Vlado Nunčič, ki je na pobudo naših članic in članov z veseljem zaigral na lajno in na srednjeveški oprekelj. Po dva rezbarja in klekljarici smo lahko vse nedelje občudovali pri izdelovanju jaslic, v sušilnici so skavti pripravili žive jaslice. Vodniki so imeli ves časi veliko dela, saj so se množice obiskovalcev večkrat pripeljale kar z avtobusi. Kuhano vino, čaj in občasno sveže ocvrte miške so šli dobro v slast, tudi domačih dobrot za darila ni manjkalo. V nedeljo pred božičem so bili za pokušino poprtniki. Žal je bilo pravo zimsko vzdušje s kančkom snega le prvi dan, večjo čarobnost praznikov pa so ob nedeljah pričarale bakle. Zadnji dve nedelji sta otroke razveselila Božiček oziroma Dedek Mraz, ki sta jih skrita pričakala v imitaciji Županove jame. 

Omenimo naj še, da so nas mnogi obiskovalci posebej pohvalili, med njimi po elektronski pošti tudi Marjan Škvarč, župnik iz Pivke, katerega skupino smo z vodnikom sprejeli po 2. januarju, ko so bili ogledi sicer uradno končani. 

Napisal je: "V svojem imenu in v imenu skupinice, ki je bila včeraj z menoj pri vas, bi se vam rad zahvalil za vašo prijaznost in gostoljubnost Skoraj vsako leto si gremo kam ogledat jaslice, redko kje pa naletimo na tako pozornost in tako lepo pripravljen ogled. Naj Gospod blagoslavlja vaše družina in vaše razdajanje naj bo vam samim v obogatitev. Živimo v času, ki je tako zelo individualističen, kjer si je vsak samozadosten in gleda, kako bo čim bolj komot preživljal svoj čas. Ponekod se ljudje še dajo skupaj za kako gasilsko veselico (z vsem, kar spada zraven), redko kje pa so pripravljeni in sposobni narediti kaj več in kaj duhovno globljega. Še enkrat hvala in korajžno naprej."