Praznik suhega sadja in dopoldanski Pohod po Trubarjevi rojstni fari, v nedeljo, 16. septembra 2018, sta bila zelo uspešna, še posebej slovesno je bilo tudi zaradi 80-letnice izgradnje sušilnice.

Za začetek nas je nagradilo vreme, saj je zasijalo že zjutraj, ko nas je 70 krenilo na pohod s Turjaka, kjer nas je predsednik društva Marko Šavli najprej razveselil z rogljički. Na Trubarjevini nas je Metka Starič iz zavoda Parnas pozdravila v simpatičnem narečju in pogostila z različnimi zavitki. Vodnik Andrej Perhaj je spet povedal nekaj zanimivosti iz življenja Primoža Trubarja.

Ponudba na Gradežu je bila bogatejša kot prejšnja leta, novost so bili tudi štruklji z nadevom iz suhih hrušk (po receptu in izpod rok Irene Zore), ki so zelo navdušili obiskovalce in jih je hitro zmanjkalo. Zavod Parnas je posebej organiziral tudi kulinarično delavnico Gremo na štruklje, ki je del projekta Uživam tradicijo. Gre za čezmejno sodelovanje Interreg Slovenija - Hrvaška, ki poleg Parnasa združuje še tri slovenske in štiri hrvaške partnerje. V delavnici so slovenski kuharji in kuharice za degustacijo pripravili različne vrste štrukljev, ki so pošli v trenutku.

Stojnice, ki jih je bilo največ doslej, so bile razporejene po vsej vasi, tako se je več obiskovalcev sprehajalo in si ogledovalo znamenitosti, še posebej pa jih je zanimala sušilnica. 

Nastopajoči (domače Suhe češplje, mladinska folklorna skupina Račna, ljudski godci in pevci Studenček iz Ivančne Gorice in skupina Pojav, ki nas je zabavala še pozno zvečer), so navdušili staro in mlado.

Za več podrobnosti kliknite na občinsko glasilo Trobla.