V nedeljo, 17. septembra smo z veliko truda vseh članic in članov ter mnogih drugih pomočnic in pomočnikov pripravili obe prireditvi. Na pohodu nas je bilo letos le 34, toda glavne prireditve Praznik suhega sadja se je udeležilo približno 2.000 obiskovalcev. 

Pohod je potekal po malo lažji poti kot običajno, na Trubarjevini nam je vodnica Marta Grčar osvežila spomin in verjetno tudi nadgradila naše znanje o Primožu Trubarju.

Ko smo pohodniki prispeli na Gradež, je bila zbrana že velika množica; pred začetkom kulturnega programa so bile zasedene vse mize in klopi. Tisti, ki so skrbeli za postrežbo hrane in pijače, so imeli polne roke (in natakarji tudi noge) dela. Vodniki so obiskovalce vodili do posameznih točk, kjer so lahko spoznali in si ogledali dediščino vasi. Na stojnicah so se šibili domači izdelki in pridelki, nastopajoči so že stali ob odru.

Najprej je zbrane pozdravil predsednik Lojze Senčar in povedal, kaj lahko pričakujejo na prireditvi. K besedi je povabil župana Matjaža Hočevarja, ki je obljubil čim hitrejšo nadgradnjo sušilnice. Nato so v kulturnem programu nastopili učenci POŠ Turjak, zborček Krheljčki in folklorna skupina Račna. Proti večeru je oder zasedel ansambel Meh Ekspres, ki je zabaval s pestrimi skladbami za ples.

Pod kozolcem z razstavo starega orodja so naše članice tudi letos prikazovale tradicionalna podeželska opravila, otroci in odrasli so se lahko poskusili v streljanju z lokom. Obiskovalci so spet posebej hvalili gradeško proseno in ajdovo kašo ter sladice, za prevzem dobitkov s srečelova pa se je vila vrsta ... 

Čeprav je bila pred prireditvijo vprašljiva razstava gob, ki jih skoraj nikjer ni bilo, nam je kljub temu uspelo nabrati več kot 90 različnih. 

Več je v Trobli.

 {gallery}pss-2023{/gallery}