V soboto, 3. junija se nas je dobra četrtina članic in članov Društva za ohranjanje dediščine z Gradeža v organizaciji agencije Arriva Alpetour udeležila strokovne ekskurzije na Kočevsko in na obmejno Hrvaško. 

V Ribnici smo vodnika Kristjana poslušali o zgodovini gradu in si  ogledali Rokodelski center. Izvedeli smo vse o suhorobarstvu, krošnjarjenju in lončarstvu na Kočevskem ter v živo spremljali izdelavo viter za košare.

Pot nas je nato vodila pod grad Kostel, kjer so nam razkazali nekdanjo opremo babičine kuhinje ter nekaj oblačil in ročnih del iz babičine skrinje z začetka prejšnjega stoletja. Razstavo so pripravile članice Društva kostelskih žena Nežica. Lahko smo poskusili tudi močno kostelsko rakijo.

V Petrini so nam pripravili degustacijo ekološkega kozjega sira, kostelskega želodca in lokalnega piva Matt. Po obmejni cesti smo se nato skozi Osilnico odpeljali na Hrvaško, kjer smo se ustavili pri delujoči žagi Mlinarić in mlinu Žagar. V Zamostu smo lahko občudovali muzej Palčevo šišo, hišo prednikov tamkajšnjega vodnika, ki je vpisana v seznam hrvaške kulturne dediščine.

Okusno »kočerjo« so nam postregli v gostišču Falkenau v Kočevju. Obogateni z vsem videnim in slišanim smo se vrnili na Gradež. Na ekskurziji so se nam posvetili kar štirje vodniki dve članici društva Nežica in mladi pletar, ki so vsi brezhibno in odlično opravili svoje delo.

 Več je v občinski Trobli

{gallery}ekslurzija-kocevsko{/gallery}