Letos je bila postavljena že 15. Razstava jaslic v skritih kotičkih Gradeža, od 18. decembra do 8. januarja 2023 je bilo na ogled 350 jaslic.

Ob odprtju, 18. decembra ob 17.30 so nas po uvodnem pozdravu predsednika Lojzeta Senčarja z božičnimi pesmimi ogreli najmlajši vaščani Krheljčki in mešani cerkveni zbor iz Škocjana. Star znanec Vlado Nunčič je ponovno pokazal, kako obvlada staro srednjeveško glasbilo oprekelj in lajno. 

Veliko zanimanja so požele na novo razstavljene kovinske jaslice, ki jih je avtor Alojz Burja iz Volčjega Potoka izdeloval kar trideset let. Poleg jaslic so na razstavi tudi druge njegove figure, ki prikazujejo podeželsko življenje (spravilo sena, kurentovanje, postavljanje mlaja …). Prvič so bile na razstavi tudi jaslice iz pobratenega švicarskega mesta Lützelflüh.

V Goršičevi hiši sta Tomaž in Lado Jakob prikazovala, kako izpod pridnih rok nastajajo lesene figurice, Beti Jakob in Mateja Jakob Oven pa sta klekljali čipke. 

Letos so bili na novo postavljeni razsvetljeni kažipoti v obliki repatice, posamezne dneve je bil za obiskovalce organiziran tudi prevoz s Turjaka in nazaj.

Na zaključku razstave, 8. januarja ob 17.30 so nastopali Potoški fantje, ženska vokalna skupina Alegria ter Vlado Nunčič s pevko Karmen Gajšek. Na stojnici s tradicionalno društveno ponudbo je bil za pokušino tudi tradicionalni božični kruh poprtnik.

Člani in članice društva so med razstavo skrbeli za vodenje po vasi, prodajo na stojnici ter postrežbo s toplimi napitki in prigrizki.

Razstava je doživela kar nekaj zanimanja v medijih, med drugim je bila predstavljena v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija in na prvem programu slovenskega nacionalnega radia.

 Nekaj več je v Trobli.

{gallery}jaslice-odprtje-2022{/gallery}