Zaradi vsem znanih zdravstvenih omejitev smo našo osrednjo prireditev odpovedali, smo pa 20. septembra organizirali Pohod po Trubarjevi rojstni fari. Ker je spomladi odpadlo tudi Praznovanje pomladi, smo člane Likovnikov Ljubljana in lokalne umetnike povabili na jesensko slikarsko kolonijo, ki so se je, sicer v manjšem številu, z veseljem udeležili.

Pohodniki smo se kot po navadi zbrali ob 9. uri pred Domom krajanov Turjak. Po pozdravu predsednika Lojzeta Senčarja so se pohodniki, ki se nas je zbralo več kot 70, iz preventivnih razlogov popisali. Proti plačilu so si lahko zagotovili malico, ki so jo na Gradežu v tistem času pripravljale naše članice.

Vodniki smo se trudili, da se je naša »kača« vila dokaj raztegnjena, da ni bilo potrebnih motečih mask. Pot je potekala do Rašice, kjer je občinski vodnik Andrej Perhaj Adl na prostem obrazložil pomembnost nekdanjih mlinov in žag, nato smo nadaljevali do Škocjana.

Vodnik Andrej Jakob je povedal nekaj besed o zgodovini župnije in cerkve, v kateri je bil krščen Primož Trubar. Ko so si jo pohodniki ogledali in se malo odpočili, nas je čakal zadnji vzpon na vrh Gradeža. V sprehodu skozi vas so si lahko ogledali posamezne vaške znamenitosti in umetnike pri delu na prostem. Pri sušilnici so se okrepčali z božansko jurčkovo enolončnico in jabolčnim zavitkom. Veliko se jih pohoda ni udeležilo prvič, nekateri so že bili tudi na drugih naših prireditvah. S potekom poti, vremenom, vzdušjem in seveda s pogostitvijo so bili izredno zadovoljni.

Slikarska dela, ki so bila ustvarjena na tej jesenski koloniji, so bila na ogled v Domu krajanov Turjak.

Več o pohodu je v Trobli