On the 13th September 2017, two members of our association appeared in Dobro jutro (Good Morning), a TV programme on Slovene national television, where they showed how to prepare a dish with fresh cucumbers.
Jožica Zabukovec prepared the cucumbers in a béchamel sauce with mashed potatoes and chicken stakes following an old recipe. Marta Smole cooked a cucumber soup with fried mash balls and cheese and compote made from dried fruit. The chef Matjaž Cotič was delighted by this recipe and he offered Marta a set of pots as a gift. Our members also presented our village, the work of our association and the upcoming event the dried fruit holiday.
Oglejte si prispevek (Click to view).
Recepti
Kumarična juha s prosenimi kroglicami
KUMARIČINA JUHA
- 4 kumare
- 1 rdečo in 1 rumeno čebulo
- 3 stroke česna
- 1 celo jajce
- 2 žlice kisle smetane
- 2 žličke moke
- Sol,1 žlička kumine cele ali ½ žličke mlete - po želji, (jaz dam celo kumino), po okusu bel in črn poper. 2-3 žličke kopra
Kumare olupimo in naribamo. V ponvi prepražimo čebulo, dodamo naribane kumare in pražimo. Ko kumare oddajo vodo narežemo še česen in dalje pražimo. Ko voda malo izpari, dodamo oz. potresemo moko po kumarah in dalje premešamo. Če je gosto dodamo malo vode in dalje pražimo. Posebej v lončku stepemo celo jajce, dodamo kislo smetano in mešamo toliko časa, da nastane enotna zmes. To maso previdno in počasi vmešamo v pražene kumare in takoj zalijemo z vodo. Počakamo da kumare ponovno zavrejo, dodamo sol, kumino, obe vrsti popra in koper. Ko juha zavre, jo odstavimo z ognja. Juha mora biti ravno prav gosta, ne sme biti pregosta, ker se potem dodajo notri še prosene kroglice.
PROSENE KROGLICE
- 3 jogurtove lončke prosene kaše
- 1 jajce
- 4 žličke kisle smetane
- ½ žlico olja, sol. 3 žličke mletih klinčkov. 1/2 žličke kumine. 2 žličke kurkume, 1-2 žlice moke in po potrebi mlete drobtine
Proseno kašo operemo in jo skuhamo v vodi in sicer jo kuhamo na al-dent (tako kot makarone). Paziti je potrebno da jo ne razkuhamo (ko zavre, približno vre 20 minut). Potem jo odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in damo v skledo, kjer bomo vse zgoraj navedene sestavine vmešali v kašo. Paziti je potrebno, da zmes ni preredka (v tem primeru dodamo še malo drobtin).Ko je zmes pripravljena, oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih zlagamo na pekač, ki je obložen z peki papirjem .Ko imamo oblikovane vse kroglice jih damo v prej ogreto pečico in jih pečemo na 180¸¨ celzija približno 25 min.( kroglice so zlato rumene barve ko so pečene.)
Kumarično juho serviramo na krožnik in notri damo pečene prosene kroglice. Juho okrasimo in ji dodatno izboljšamo hranljivost, če dodamo na koščke narezan topljeni sir. (npr. zdenka ali slovenka sir ali kateri drug).
P.S. Pečene kroglice so uporabne 4-5 dni, če jih shranimo v zaprti posodi v hladilniku.
Biskvit s sadjem
- 30 dkg moke (pol ostre, pol mehke) če nimamo ostre moke lahko damo nekaj koruzne moke ,preostanek pa seveda mehka moka.
- 20 dkg sladkorja- približno ½ sladkorja vmešamo v rumenjake, ½ pa v sneg beljakov
- 4 jajca – beljake loči od rumenjakov
- 1 dcl olja
- 1 dcl vode,ali mleka ,ali jogurta (jaz sem dala kar vodo)
- 1 pecilni prašek
- ¼ žličke sode bikarbone
- 1 naribana limonina lupinica ali limeta ali pomaranča
Sveže sadje npr. češnje, breskve, marelice ( če nimamo svežega lahko tudi vloženo sadje) – sadje lahko tudi mešamo
Penasto vmešamo rumenjake v katere počasi izmenično dodajamo sladkor, in olje. Ko zmes naraste damo notri še vodo ali mleko, ali jogurt, lahko pa po želji dodamo še eno žlico ruma ali domačega žganja.( da rahlja pecivo) . Posebej pripravimo obe vrsti moke, ki jo zmešamo z pecilnim praškom in sodo bikarbono.
Posebej stepamo beljake v trd sneg in proti koncu stepanja počasi dodajamo preostalo polovico sladkorja, da postanejo beljaki čim bolj trdi.
Nato v jajčno zmes počasi vmešamo moko, in na koncu še stepen beljak. Zmes vlijemo v pekač obložen z peki papirja (ni nujno), jaz dam tudi v model za peko kruha(2 modela). Po masi biskvita previdno in narahlo naložimo sveže in damo v ogreto pečico, ter pečemo približno 45 min.
Ko je zlato rumeno je pečeno (preverimo z konico noža-če ni na nožu testa je testo pečeno). Previdno in počasi vzamemo iz pečice, potresemo z sladkorjem in počakamo. da se ohladi,nato razrežemo in ponudimo.