V nedeljo, 15. septembra 2024 smo ob 20-letnici našega društva spet organizirali Pohod po Trubarjevi rojstni fari in Praznik suhega sadja, na katerem je župan občine Velike Lašče Matjaž Hočevar slovesno odprl nov prostor v nadzidku ob sušilnici, ki je bil zgrajen z občinskimi sredstvi.  

Skoraj ves teden prej nas je skrbelo zaradi ohladitve in dežja, o gobarski razstavi smo le sanjali ... Kljub vsemu smo se odločili, da prireditve ne bomo prestavili in sreča nas ni zapustila. Postavljanje prireditvenega prostora je bilo sicer trpljenje v blatu in dežju, v nedeljo pa se je vreme le ustalilo.

Dopoldne se nas je po pozdravu predsednika Lojzeta Senčarja od Turjaka proti Rašici odpravilo 46, imeli smo neverjetno usklajen tempo - ob komentarjih, da je tako vreme za pohod najbolj primerno. Na Trubarjevi domačiji je vodnica Zala Mlakar podrobno opisala žago, v škocjanski cerkvi je župnik Janez Selan povedal nekaj o zgodovini župnije in cerkve ter o turjaških grofih.

Obisk na osrednji prireditvi je bil sicer manjši kot običajno, vendar dovolj velik, da smo morali mize postaviti tudi zunaj šotora. Na gradeškem odru je najprej Lojze Senčar pozdravil vse navzoče, še posebej vse nekdanje predsednike društva: Staneta Zabukovca, Borisa Zoreta, Matjaža Stariča in Marka Šavlija, se zahvalil vsem sodelujočim za izvedbo prireditve in predstavil stojničarje. Župan Matjaž Hočevar je članicam in članom čestital ob 20-letnici društva, se zahvalil za dolgoletni trud in zaželel uspešno delo še naprej. Boris Zore pa je kot nekdanji dolgoletni predsednik povedal nekaj pomembnih podatkov iz zgodovine društva.

V kulturnem programu so nastopili: pevska skupina Krheljčki in zborček POŠ Turjak, oba ob kitarski spremljavi Marka Šavlija, ter folklorna skupina Račna, nato nas je do večera zabavala skupina Pojav. Takoj po kulturnem programu je župan slovesno prerezal trak pred vrati novega prostora, Krheljčki so zapeli prirejeno pesem o sušilnici sadja, obiskovalci pa so si v novem prostoru lahko ogledali videopredstavitev našega društva.

Sušilnica sadja je bila ves čas polna in Jožica Zabukovec je gostom potrpežljivo razlagala o njenem delovanju. Turjaški lokostrelci so organizirali delavnico, za katero je bilo veliko zanimanja. Tudi ponudba na stojnicah je pritegnila veliko obiskovalcev. Pod kozolcem s starim orodjem je bila poleg tradicionalne predstavitve podeželskih opravil dodana nova panoga - klekljanje, kar smo lahko občudovali izpod rok nekaj novih članic.

Ponudba jedi (gradeški golaž, dve vrsti kaše, odojek, številne sladice ...) je bila dokaj pestra, nekateri pa so vendarle pogrešali postrvi in štruklje z nadevom iz suhih hrušk. Za tradicionalni srečelov so članice in člani društva zbrali več kot 800 dobitkov, od katerih jih je kar nekaj ostalo še za naslednje leto.

Čeprav gob praktično ni bilo, smo v dežju v Loškem Potoku in celo med sneženjem na Pokljuki uspeli nabrati okoli 60 različnih vrst. 

Med obiskovalci je bilo veliko stalnih, ki se radi vračajo vsako leto. Prvič so nas poleg drugih obiskali: skupina zdravstvenih delavcev iz celjske bolnice, družina iz Amerike in nekdanji vrhunski alpinist Bojan Pollak Bojč. Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, so pohvalili pohod in osrednjo prireditev, za uspešno izvedbo pa niso zaslužni le člani in članice, ampak tudi sovaščani, sorodniki in prijatelji, ki so v nedeljo priskočili na pomoč. 

Več bo v septembrski Trobli.