V soboto, 1 . junija se je 23 naših članov udeležilo strokovne društvene ekskurzije v Zasavje. Vse, kar smo videli, nas je zelo navdušilo in obogatilo.

Prvi postanek je bil v Izlakah, kjer se nam je pridružil zabaven vodnik Miran Rus, sicer tudi član dueta Evergreen. Ogledali smo si Valvazorjevo kapelo in se sprehodili po Valvazorjevi čebelarski poti, kjer stojijo ruševine Medijskega gradu, v katerem je baron odraščal. V piceriji Čebelica so nam postregli s knapovsko malico: kruh s klobaso, »šmorn« in kavo (projo).

V Lokah pri Kisovcu nam je rudarski muzej razkazal še en vodnik glasbenik – Vlado Poredoš, vodja skupine Orleki. V muzejskem rovu smo lahko občutili pravo podzemno okolje, ki je bil nekoč drugi dom rudarjev, kopačev rjavega premoga.

V Zagorju smo se ustavili pri Drnovškovem spomeniku, v spominski sobi Ladka Korošca pa smo si ogledali film o tem svetovno znanem opernem pevcu.

V Hrastniku nas je vodnica Špela Ulaga povabila v staro učilnico, kjer smo se posedli na nizke stolčke in se spet počutili kot šolarčki. V lutkovnem muzeju v isti stavbi smo od nje izvedeli, kako se izdelujejo marionete in se lahko tudi sami poskusili v »upravljanju« teh lutk.

Zalo bogato in okusno pozno kosilo nam je v svoji gostilno v Podkumu pripravil kuharski mojster Lojze Čop. Po kosilu smo se nekateri sprehodili še po delu njihovega posestva, kjer so postavili glamping hiške, in pogledali prostore stare gostilne, kjer ohranjajo bogato družinsko dediščino. Poleg lovskih trofej obsega veliko gospodinjske opreme ter še mnoge druge stare predmete.

Več je v občinski Trobli.