Naše društvo je 20. junija spet organiziralo Večer na vasi, na katerem je bilo več kot 50 udeležencev, približno polovica članic in članov društva, polovica pa vaščank in vaščanov iz okoliških krajev. Vsi so bili neizmerno navdušeni nad programom in vzdušjem.

Poleg pozdrava predsednika društva Lojzeta Senčarja so obiskovalci od podpredsednice Jožice Zabukovec izvedeli marsikaj o nekdanji navadi, ko je bilo v vaškem jedru na Gradežu v poletnih dneh in večerih ter nedeljskih popoldnevih zelo zabavno. Igrali so se otroci, modrovali so moški, ženske so "opravljale" ... Najstarejši se spomnijo tudi številnih dogodivščin, s katerimi so si vaščani znali pozabavati in popestriti vsakdan. Obiskovalcem je Jožica zaželela prijeten prijateljski večer, zdravje, mir in srečo ter jim obenem čestitala ob prihajajočem dnevu državnosti.  

Predstavila je nastopajoče: kvartet Zvon ter sestri "klinčarici" Slavo in Franjo. Pevci so ob ljudskih pesmih obudili spomine na nekdanje vaško vasovanje. Klinčarici sta pripovedovali o dogodkih iz svoje mladosti, obenem sta prikazovali starodavno kmečko opravilo v teh krajih - ročno izdelovanje zobotrebcev - ter zapeli nekaj zabavnih pesmi.

Popestritev večera je bila tudi predstavitev društva Šola zdravja, ki deluje že od februarja 2007, ko je nastala prva skupina v Piranu. Njihov prepoznavni znak je oranžna majica in vsako jutro (razen nedelje in praznikov) ob 7.30 v vseh letnih časih organizirajo skupno telovadbo na prostem. Njihov cilj je, da bi to zdravo navado razširili po vsej Sloveniji.  Na turjaškem igrišču "1.000 gibov" poteka od 15. oktobra 2019, voditeljica pa je Magda Lukančič. 

V poznem večeru sta vsak svojo harmoniko raztegnila predsednica TD Turjak Danijela Gruden in gospodarjev zet Andraž Roštohar. Nekaj dežja je tudi letos obiskovalce pregnalo pod streho v gospodarsko poslopje, kjer se je veselo druženje kljub temu nadaljevalo. 

Nekaj več je v septembrski Trobli.