Prvo septembrsko soboto smo se članice in člani našega društva udeležili strokovne ekskurzije po Dravinjski dolini na obrobju Haloz.

Najprej smo si ogledali tretjo največjo zasebno zbirko obnovljenih šivalnih strojev v Evropi – zbirko Marjana Babiča na Križnem Vrhu, ki vsebuje 370 različnih tipov in znamk šivalnih strojev. Pred dvorcem Štatenberg smo poslušali, kako so v največji krušni peči na prostem pekli 2.200 kg težak hlebec. 

S turističnim vlakcem nas je vodnik Jože Vovk popeljal po poti Forme vive Makole, ki je največja v Sloveniji in na kateri so razstavljene skulpture domačih in tujih umetnikov. Na ekološki kmetiji Vovk smo poslušali razlago o pripravi gomilaste grede (permakultura) ter občudovali »glamping« hiške na stebrih, zgrajene iz naravnih materialov. 

Ustavili smo se pri kraški jami Belojači in opuščenem rudniku črnega premoga Šega, kjer smo od vodnika izvedeli vse o njegovi zgodovini. V Studenicah nam je lokalna vodnica Klavdija Majer predstavila zgodovino kraja ter tamkajšnjega samostana.

Več lahko preberete v Trobli.