Ponudba na Gradežu

Danes je vasica znana predvsem po Sušilnici sadja Gradež. Kolikor nam je znano, je v Sloveniji edini primer še delujoče vaške sušilnice sadja.

Od leta 2006 je v prostoru poleg sušilnice odprta stalna razstava o zgodovini Gradeža.

Tu potekajo naravoslovni dnevi za šolsko mladino o ekološkem pridelovanju ter shranjevanju sadja in zelenjave brez dodatkov, delavnice v ročnem izdelovanju zobotrebcev in pletenju košar. Suho sadje, skoraj pozabljena krhljevka, suho sadje v medu, suho sadje v žganju, domača marmelada, sadni sokovi in druge dobrote so v sušilnici vedno na razpolago. Predelavo radi pokažejo otrokom iz vrtcev, članom različnih društev, sindikatov, pohodnikom in posameznim obiskovalcem.

Vsako tretjo nedeljo v septembru predstavimo svoje delovanje na osrednji prireditvi Praznik suhega sadja na Gradežu. Takrat je sušilna peč vedno že napolnjena in obiskovalci lahko poskusijo pravkar posušeno sadje in si sušenje tudi v živo ogledajo ter ga doživijo s sadnimi vonjavami vred. Obiskovalcem razkažemo še druge zanimivosti Gradeža in okolice, Društvo za ohranjanje dediščine predstavi svojo dejavnost, ki jo poleg občine podpirajo številni donatorji. Program se zaključi z ljudskim rajanjem, glasbo in plesom.

V sušilnici je tudi središče vaškega družabnega življenja in obujanja običajev. Pri tem je posebej dejavna skupina Suhe češplje, ki skrbi za ohranjanje ljudskih besedil in instrumentov.

Nedaleč od sušilnice si lahko ogledate zbirko stare opreme in orodja pod Zabukovčevim kozolcem, ki nudi tudi počitek na senu. Kmetija Zabukovec seznanja s pridelavo sira iz domačega kravjega mleka, predelavo sadja in poljščin.

Blizu vasi je energetska točka - tako se govori in piše o votlini, ki jo domačini imenujejo »Pušava«. Gradešci še vedno prisegajo na neusahljivi vodni izvir Mrzlica pod vasjo.

Skladatelja Marija Kogoja predstavimo s pomočjo skladatelja Jakoba Ježa, ki živi na Gradežu in sodeluje v Društvu za ohranjanje dediščine, z zgoščenko s Kogojevimi samospevi, tudi hiša, v kateri je bival Marij Kogoj na Gradežu še stoji, in je sedaj v privatni lasti drugih stanovalcev. V pripravi pa je tudi Kogojeva sprehajalna pot.

Predstavili smo se v zloženki Sušilnica sadja Gradež, v brošuri Velikolaški kozolci pa je kot posebnost na prvem mestu predstavljen Strletov kozolec z Gradeža z izvlečno diro za sušenje žita, sušenje sadja je predstavljeno v posebni brošuri.