Marij Kogoj

Marij (Julij) Kogoj, slovenski skladatelj,
20. 9. 1892, Trst, - 25. 2. 1956, Ljubljana.

Marij Kogoj je bil v začetku glasbeni samouk in začel komponirati leta 1910, še preden si je pridobil formalno glasbeno izobrazbo. Med leti 1914 in 1917 je študiral kompozicijo na Dunaju (Franz Schreker) in leta 1918 na Schwarzwaldski šoli pri Arnoldu Schoenbergu.

V Ljubljani je deloval kot glasbeni kritik in korepetitor v operi. Bil je glavni predstavnik slovenske glasbene avantgarde med leti 1919 in 1922, vendar se je njegov ustvarjalni zagon ustavil zaradi bolezenskih znakov shizofrenije. Od leta 1932 do smrti je živel v bolnišnici za duševne bolezni.

Njegova dela uvrščamo med glasbeni ekspresionizem. Njegovo najpomembnejše delo so Črne maske (1928). Mnogo njegovih skladb in glasbeno-teoretskih del je ostalo nedokončanih. V spomin skladatelju je v Kanalu ob Soči vsako leto prirejen mednarodni glasbeni festival Kogojevi dnevi, v Kanalu pa je na ogled tudi stalna razstava Marija Kogoja.

Marij Kogoj se je leta 1919 poročil z Gradežanko Marijo Podlogar in tu občasno prebival, in preživljal počitnice v hiši sredi vasi. Tu je našel svoj mir, se kopal v bližnjem potoku Rašica, odkrival podzemne jame. Da je bil na Gradežu izredno priljubljen govori tudi dejstvo, da je bilo že mesec dni po njegovi smrti ustanovljeno Kulturno društvo Marij Kogoj Turjak, ki še danes redno obeležuje obletnice njegovega rojstva in smrti in pripravlja tudi na ureditev Kogojeve sprehajalne poti.

Skladatelja Marija Kogoja predstavimo s pomočjo skladatelja Jakoba Ježa, ki prav tako živi na Gradežu, je avtor številnih vokalnih in komornih del visoke umetniške vrednosti, z zgoščenko s Kogojevimi samospevi, tudi hiša, v kateri je bival Marij Kogoj na Gradežu še stoji, in je sedaj v privatni lasti drugih stanovalcev.