Črna kuhinja

Črna kuhinja

Hišo na Gradežu 2, v kateri je še danes črna kuhinja, so si zgradili Zevnikarjevi leta 1856 (letnica se še vedno lepo vidi na fasadi, ravno tako tudi posamezni deli originalnih fasadnih okraskov). Mama Justina Andolšek (njen tast se je priženil k Zevnikarjevim) je za družino kuhala in pekla v črni kuhinji vso hrano še do druge polovice šestdesetih let dvajsetega stoletja (1967), potem so si uredili novo kuhinjo s štedilnikom. Dim iz peči se je kadil v prostor proti dimni odprtini na stropu kuhinje pri vratih in nato skozi zidani dimnik. Mama Justina se spominja, da je - kadar je dol pritiskalo – morala zbežati iz črne kuhinje, ker je bila polna dima.

Zadnjih štirideset let črno kuhinjo občasno uporabljajo za prekajevanje mesa. Seveda pa je še vedno mogoče v njej skuhati in speči odlično domačo hrano. V črni kuhinji je nekoč stal tudi kotel za žganjekuho (sedaj je mogoče videti le še opečnati zidani del), iz nje pa se je kurilo tudi peč, ki je ogrevala kamro (iz enega prostora se je torej kurilo v treh kuriščih oz. treh pečeh, toplota je bila porabljena za kuhanje in za ogrevanje).

Možen je ogled Andolškove črne kuhinje s starimi pripomočki. Prikaz kuhanja in pokušina potekata samo po vnaprejšnjem dogovoru.