Zaradi znanih zdravstvenih omejitev smo našo osrednjo prireditev Praznik suhega sadja odpovedali, smo pa 20. septembra organizirali Pohod po Trubarjevi rojstni fari. Ker je odpadlo tudi Praznovanje pomladi, kamor običajno povabimo člane Likovnikov Ljubljana in lokalne umetnike, so se z veseljem udeležili jesenske slikarske kolonije.

V sončnem jutru smo se kot po navadi zbrali pred Domom krajanov Turjak. Po pozdravu predsednika Lojzeta Senčarja so se pohodniki (več kot 70) iz preventivnih razlogov popisali. Proti plačilu so si lahko zagotovili malico, ki so jo na Gradežu v tistem času pripravljale naše članice. Vodniki smo se trudili, da se je naša »kača« vila dokaj raztegnjena, da niso bile potrebne moteče maske. Pot je potekala do Rašice, kjer je na Trubarjevi domačiji občinski vodnik Andrej Perhaj Adl na prostem obrazložil pomembnost nekdanjih mlinov in žag, po ogledu smo pohod po gozdnih poteh nadaljevali do Škocjana. Vodnik Andrej Jakob je povedal nekaj besed o zgodovini župnije in cerkvi sv. Kancijana, v kateri je bil krščen Primož Trubar. Ko so si jo pohodniki ogledali in se malo odpočili, nas je čakal zadnji vzpon na vrh Gradeža. Med sprehodom skozi vas smo si lahko ogledali posamezne vaške znamenitosti in nekaj slikarskih del, ki so jih posamezni umetniki še dokončevali. Pri sušilnici so se pohodniki okrepčali z božansko jurčkovo enolončnico in jabolčnim zavitkom. Veliko jih k nam ni prišlo prvič, nekateri so se že udeležili tudi drugih naših prireditev. S potekom poti, z vremenom, vzdušjem in s pogostitvijo so bili izredno zadovoljni.

Več o pohodu je v oktobrski Trobli.

Slikarska dela, ki so bila ustvarjena na tej jesenski koloniji, bodo od 19. do 26. oktobra na ogled v Domu krajanov Turjak, vsak dan od 17. do 19. ure, v soboto in nedeljo tudi od 10. do 12. ure.